Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Muzyka Świata Dysku
Autor Wiadomość
Erpegis 

Wysłany: 27 Grudzień 2005, 16:40   

Nie śpiewa jej Mistrz, słowa powinny być gdzieś na lspace. Tam chyba znajdowała się w wersji pierwotnej.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 27 Grudzień 2005, 18:07   

A mógłbyś podać link jeśli łaska? Przez Googe ciężko znaleźć.

Słupek 
VIP

Wysłany: 27 Grudzień 2005, 18:21   

Proszę:
http://www.ie.lspace.org/fandom/songs/
O jeżu w kilku wersjach i wiele innych. Ogólnie lspace wymiata :D

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 27 Grudzień 2005, 18:45   

Dzięki za link. Sprawdziłem. Żadna podana wersja piosenki o jeżu nie zgadza sie z wokalno-instrumentalną dostępną w necie. Moze, któryś z forumowiczów pokusiłby sie o spisanie słów? Ogólnie z angielskiego jestem dobry ale tu trzeba kogoś lepszego ode mnie. Ze słuchu zrozumiałem ok 50-65% piosenki.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 19:54   

Zatroszczyłem się o to i poprosiłem moją nauczycielkę gitary (o lepszym słuchu niż ja) o przysługę. Powiedziała, że w wolnej chwili posłucha i postara się się spisać słowa, a jak dobrze pójdzie to może i akordy. Będzie co grać i śpiewać na jakimś konwencie :D .

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 20:10   

Zobaczymy co się stanie gdy posłucha tej piosenki :) Żeby spisać tą piosenkę dla pietnastolatka musiałaby być baaardzo liberalna :)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 20:14   

Ekhm... Faktycznie - dawanie tego nauczycielce nei jest mądre... :-P

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 21:16   

jest bardzo liberalna....

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 21:23   

tle ze akordy do gitary juz gdzies sa... bodajze Kormaciek sie kiedys chwalil ze takowe posiadal, a co do slow i tak najlepsze sa te wzorowane na ksiazce - czyli niestety nie te spiewane

Kor 
Moderator

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 23:49   

Nie posiadał, tylko stworzył własną muzykę do tekstu na stronce settlera. G G C D :mrgreen:

Słupek 
VIP

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 00:32   

Mógłby nagrać choćby komputerowym micem i szerszej publice udostępnić. A te akordy Słupkowi obiecał wieki temu (inna sprawa, zę się Słupek nie przypomiał) :P

Maniaczek 

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 12:02   

Ja ze swojej strony polecam muzykę skomponowaną na potrzeby gry Discworld II: Mortality Bytes! (Missing Presumed...!?).
Podczas czytania książek ze ŚD lubię sobie słuchać jakiejś fajnej muzyczki. Najlepiej takiej, która elegancko komponuje się z treścią książki. Posiadam w swych zbiorach (jak zapewne znaczna większość na tym forum) "From The Discworld - Music By Dave Greenslade". Niestety nie przypadła mi do gustu. Zbyt odbiega od moich wyobrażeń co do dźwiękowej ilustracji prozy Pratchett'a.
Inaczej ma się sprawa z rekomendowaną powyżej ścieżką dźwiękową z gry.
Gdy tylko zagrałem pierwszy raz w owy tytuł od razu zwróciłem na nią uwagę. Idealnie oddawała klimat poszczególnych lokacji (czy to na Niewidocznym Uniwersytecie, czy to w Domu ŚMIERCI, czy też innych krainach wokół Okrągłego Morza). Niestety na próżno jej szukać w sklepach gdyż nigdy nie została oficjalnie wydana. Co gorsza nawet na stronach poświęconych nieoficjalnym soundtrack'om (tzw. RIP'ach z gier) nie ma o niej żadnej wzmianki. Dlatego samemu postanowiłem ją zrzucić. Nie było łatwo gdyż wymagało to nagrywania osobno każdej malodii z gry podczas jej przechodzenia (używałem emulatora konsoli Playstation - ePSXe - wraz z odpowiednimi pluginami do nagrywania audio). Wysiłek jednak się opłacił gdyż teraz - jako jeden z nielicznych na świecie (to raczej pewne :wink: ) mogę podczas czytania słuchać niezwykle oryginalnej ilustracji dźwiękowej :D .

Kor 
Moderator

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 21:20   

Tak, z dwójki jest świetna ta muza, ale moim zdaniem z Noira, jeszcze lepsza :))

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:58   

gadio napisał/a:
Zatroszczyłem się o to i poprosiłem moją nauczycielkę gitary (o lepszym słuchu niż ja) o przysługę. Powiedziała, że w wolnej chwili posłucha i postara się się spisać słowa, a jak dobrze pójdzie to może i akordy. Będzie co grać i śpiewać na jakimś konwencie :D .

Ja czekam Gadio :P Ja niedługo sobie kupię gitarkę klasyczną i muszę mieć jakieś tabulatury do nauki a te z "Piosenki..." bardzo mi się przydadzą.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:09   

Klasyczną? To wejdź na stronę http://www.chords.pl/ 5 i pół tysiąca opracowań piosenek i codziennie tuzin nowych. na pweno znajdziesz coś dla siebie :D

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:16   

Ale mi chodzi o tą konkretną tabulaturę z "The Hedgehog Song"! Miałes załatwić. (Czyżby nauczycielka nie była tak wyjątkowo liberalna jak twierdziłeś? :wink: ) Jak przyjdzie jakiś zjazd czy cuś to trzeba sie pochwalić umiejętnością gry na gitarze (tak, klasycznej albo akustycznej. Ale raczej to pierwsze) tworów Pratchetta!

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:24   

Pojutrze mam lekcję, to się spytam, czy już spisała.

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:33   

Moment, chwila. O jakiej wersji (podajcie linka) mówicie, w kontekście konwentowym, co miałem Słupkowi podać chwyty? Bo na lspace jest 7 wersji. A wy chyba mówicie o tej wersji ze strony Settlera, tak?

Bo jak tak, to mam te chwyty.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:39   

to podaj. Nie będę musiał się pytać.

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:07   

Do muzyki ze strony settlera:

Z: E, Gis, A, H
P: H, A, Gis, fis
R: E, cis, A, H
P2: H, A, H
P3: H, H*, H || H grane na progu 7
W: H, H9 - grany na II progu; H9 - mały paluch przechodzi na V próg na strunie e

Układ Piosenki:
W, Z 4x, P, R 2x, P, Z 4x, P2, R 2x, P2, Z 4x, P3, R x2.

Układ łatwiejszy:

Z: C, E, F, G
P: G, F, E, d
R: C, a, F, G
P2: G, F, G
P3: G, G*, G || *G oktawę wyżej na progu 10
W: G*, G9 ||* grany na III progu; G9 - mały paluch przechodzi na VI próg na str. e

Odpowiedz do tematu