|
Muzyka Świata Dysku |
| Autor |
Wiadomość |
Erpegis

Wiek: 26 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 27 Grudzień 2005, 16:40
|
|
|
| Nie śpiewa jej Mistrz, słowa powinny być gdzieś na lspace. Tam chyba znajdowała się w wersji pierwotnej. |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 27 Grudzień 2005, 18:07
|
|
|
| A mógłbyś podać link jeśli łaska? Przez Googe ciężko znaleźć. |
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 27 Grudzień 2005, 18:21
|
|
|
Proszę:
http://www.ie.lspace.org/fandom/songs/
O jeżu w kilku wersjach i wiele innych. Ogólnie lspace wymiata |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 27 Grudzień 2005, 18:45
|
|
|
| Dzięki za link. Sprawdziłem. Żadna podana wersja piosenki o jeżu nie zgadza sie z wokalno-instrumentalną dostępną w necie. Moze, któryś z forumowiczów pokusiłby sie o spisanie słów? Ogólnie z angielskiego jestem dobry ale tu trzeba kogoś lepszego ode mnie. Ze słuchu zrozumiałem ok 50-65% piosenki. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 19:54
|
|
|
Zatroszczyłem się o to i poprosiłem moją nauczycielkę gitary (o lepszym słuchu niż ja) o przysługę. Powiedziała, że w wolnej chwili posłucha i postara się się spisać słowa, a jak dobrze pójdzie to może i akordy. Będzie co grać i śpiewać na jakimś konwencie . |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 20:10
|
|
|
Zobaczymy co się stanie gdy posłucha tej piosenki Żeby spisać tą piosenkę dla pietnastolatka musiałaby być baaardzo liberalna |
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 21:16
|
|
|
| jest bardzo liberalna.... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 21:23
|
|
|
| tle ze akordy do gitary juz gdzies sa... bodajze Kormaciek sie kiedys chwalil ze takowe posiadal, a co do slow i tak najlepsze sa te wzorowane na ksiazce - czyli niestety nie te spiewane |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 23:49
|
|
|
Nie posiadał, tylko stworzył własną muzykę do tekstu na stronce settlera. G G C D |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 00:32
|
|
|
Mógłby nagrać choćby komputerowym micem i szerszej publice udostępnić. A te akordy Słupkowi obiecał wieki temu (inna sprawa, zę się Słupek nie przypomiał) |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Maniaczek

|
Wysłany: 15 Styczeń 2006, 12:02
|
|
|
Ja ze swojej strony polecam muzykę skomponowaną na potrzeby gry Discworld II: Mortality Bytes! (Missing Presumed...!?).
Podczas czytania książek ze ŚD lubię sobie słuchać jakiejś fajnej muzyczki. Najlepiej takiej, która elegancko komponuje się z treścią książki. Posiadam w swych zbiorach (jak zapewne znaczna większość na tym forum) "From The Discworld - Music By Dave Greenslade". Niestety nie przypadła mi do gustu. Zbyt odbiega od moich wyobrażeń co do dźwiękowej ilustracji prozy Pratchett'a.
Inaczej ma się sprawa z rekomendowaną powyżej ścieżką dźwiękową z gry.
Gdy tylko zagrałem pierwszy raz w owy tytuł od razu zwróciłem na nią uwagę. Idealnie oddawała klimat poszczególnych lokacji (czy to na Niewidocznym Uniwersytecie, czy to w Domu ŚMIERCI, czy też innych krainach wokół Okrągłego Morza). Niestety na próżno jej szukać w sklepach gdyż nigdy nie została oficjalnie wydana. Co gorsza nawet na stronach poświęconych nieoficjalnym soundtrack'om (tzw. RIP'ach z gier) nie ma o niej żadnej wzmianki. Dlatego samemu postanowiłem ją zrzucić. Nie było łatwo gdyż wymagało to nagrywania osobno każdej malodii z gry podczas jej przechodzenia (używałem emulatora konsoli Playstation - ePSXe - wraz z odpowiednimi pluginami do nagrywania audio). Wysiłek jednak się opłacił gdyż teraz - jako jeden z nielicznych na świecie (to raczej pewne ) mogę podczas czytania słuchać niezwykle oryginalnej ilustracji dźwiękowej . |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 15 Styczeń 2006, 21:20
|
|
|
Tak, z dwójki jest świetna ta muza, ale moim zdaniem z Noira, jeszcze lepsza |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:58
|
|
|
| gadio napisał/a: | Zatroszczyłem się o to i poprosiłem moją nauczycielkę gitary (o lepszym słuchu niż ja) o przysługę. Powiedziała, że w wolnej chwili posłucha i postara się się spisać słowa, a jak dobrze pójdzie to może i akordy. Będzie co grać i śpiewać na jakimś konwencie . |
Ja czekam Gadio Ja niedługo sobie kupię gitarkę klasyczną i muszę mieć jakieś tabulatury do nauki a te z "Piosenki..." bardzo mi się przydadzą. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:09
|
|
|
Klasyczną? To wejdź na stronę http://www.chords.pl/ 5 i pół tysiąca opracowań piosenek i codziennie tuzin nowych. na pweno znajdziesz coś dla siebie |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:16
|
|
|
Ale mi chodzi o tą konkretną tabulaturę z "The Hedgehog Song"! Miałes załatwić. (Czyżby nauczycielka nie była tak wyjątkowo liberalna jak twierdziłeś? ) Jak przyjdzie jakiś zjazd czy cuś to trzeba sie pochwalić umiejętnością gry na gitarze (tak, klasycznej albo akustycznej. Ale raczej to pierwsze) tworów Pratchetta! |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:24
|
|
|
| Pojutrze mam lekcję, to się spytam, czy już spisała. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:33
|
|
|
Moment, chwila. O jakiej wersji (podajcie linka) mówicie, w kontekście konwentowym, co miałem Słupkowi podać chwyty? Bo na lspace jest 7 wersji. A wy chyba mówicie o tej wersji ze strony Settlera, tak?
Bo jak tak, to mam te chwyty. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:39
|
|
|
| to podaj. Nie będę musiał się pytać. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:07
|
|
|
Do muzyki ze strony settlera:
Z: E, Gis, A, H
P: H, A, Gis, fis
R: E, cis, A, H
P2: H, A, H
P3: H, H*, H || H grane na progu 7
W: H, H9 - grany na II progu; H9 - mały paluch przechodzi na V próg na strunie e
Układ Piosenki:
W, Z 4x, P, R 2x, P, Z 4x, P2, R 2x, P2, Z 4x, P3, R x2.
Układ łatwiejszy:
Z: C, E, F, G
P: G, F, E, d
R: C, a, F, G
P2: G, F, G
P3: G, G*, G || *G oktawę wyżej na progu 10
W: G*, G9 ||* grany na III progu; G9 - mały paluch przechodzi na VI próg na str. e |
| |
|
|
|
 |
|
|