|
Mod do Morrowinda |
| Autor |
Wiadomość |
Figgin
|
Wysłany: 3 Lipiec 2006, 22:11 Mod do Morrowinda
|
|
|
Od jakiegoś czasu zajmuje się tworzeniem moda do gry Morrowind (może ktoś słyszał // teraz sporo się mówi o jej następcy Oblivionie). Tworzy nowy świat w którym umiejscowione zostanie tworzone przeze mnie miasto Ankh-Morpork. Piszcie tu proszę swoje sugestie oraz opinie na ten temat.
PS. Niedługo dam screeny |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 3 Lipiec 2006, 22:29
|
|
|
Za mało napisałeś, żeby wyrobić sobie o tym jakąś opinię.
Mod do NWN był fajny, natomiast uważam że robienie moda w TESCS jest zbyt czasochłonne i nieefektywne. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 4 Lipiec 2006, 00:14
|
|
|
| czemuż to drogi krejcie? Ja uważam, ze warto. Czekam na coś więcej. |
|
 |
Figgin
|
Wysłany: 4 Lipiec 2006, 09:43
|
|
|
No dobrze, macie tu trochę informacji o moim projekcie:
- Zamierzam dodać do gry najważniejsze lokacje ("Załatany Bęben", "Łeb Trola", pałac Patrycjusza, komenda straży miejskiej, opera, Niewidoczny Uniwersytet). Możecie tu podawać lokacje jakie jeszcze chcielibyście zobaczyć, a których ja nie uwzględniłem.
- Oprócz lokacji w grze będą również niektóre postacie ze Świata Dysku, które czasami mogą zlecić nam jakieś zadanie.
- Jako troli niestety będę musiał użyć modelu Ogrima z Morrowinda .
- Prawdopodobnie mod będzię wymagał obydwu dodatków do gry Morrowind - Tribunal (Trójca) oraz Bloodmoon (Przepowiednia).
Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 4 Lipiec 2006, 09:50
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | natomiast uważam że robienie moda w TESCS jest zbyt czasochłonne i nieefektywne. |
To chyba takiego nie robiłeś Krejcie.
Ja się z bratem zabawiałem kiedyś, i nie dosć że kupa przy tym zabawy, to do tego nie jest to aż takie trudne. Ot, jak układanie klocków. Trzeba tylko wiedzieć co chcemy zbudować
Tylko nie przypominam sobie czy były w grze takie magiczne szpiczaste kapelusze. Chyba będziesz musiał użyć tego żółtego z futerkiem. One są przynajmniej spiczaste
Ale ogólnie brawa za pomysł |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 4 Lipiec 2006, 10:07
|
|
|
| Figgin napisał/a: | | - Jako troli niestety będę musiał użyć modelu Ogrima z Morrowinda |
Ano, właśnie o to mi chodziło. Zestaw "klocków" z TES3 nie pozwoli na stworzenie wiarygodnego moda Ankh-Morpork. O ile stworzenie wnętrz nie będzie stanowić żadnego problemu, to jednak zadbanie o sam wygląd miasta i NPCów wymagałoby zrobienia nowych modeli i tekstur.
Ale jeśli chcesz się bawić, to proszę bardzo. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 4 Lipiec 2006, 12:55
|
|
|
... albo iportu takowych z innych gier / czy baz . przecież znane są mody z morrowinda z biegającymi stromtrooperami itp. a akurat dorobienie kapelusza nie powinno być trudne.
tylko trzeba mieć jakies podstawy w blenderze lub maxie. |
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 10:52
|
|
|
Myślę, że jeśli już coś robić, to nie jakieś hipermody do gier, tylko np. jakąś ciekawą gierkę we flashu...
Zgadzacie się? Oczywiście najpierw trzeba coś umieć, żeby zrobić taką gierkę, ale efekt jest na pewno lepszy, niż jakiś mod. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 11:36
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Zgadzacie się? Oczywiście najpierw trzeba coś umieć, żeby zrobić taką gierkę, ale efekt jest na pewno lepszy, niż jakiś mod. |
Nie zgadzamy się. Obecnie twórcy gier wspierają społeczność moderską jak tylko się da, bo to wydłuża żywot gry. Nie ma problemu z dostaniem narzędzi deweloperskich i edytorów, a efekty są często bardzo fajne.
A flasha nie trzeba umieć? Nie od razu zrobisz kolejnego Samorosta. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 11:38
|
|
|
| Ponadto we fleshu nie da się zrobić niczego ciekawszego niż rzut Rincewindem na odległość |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 18:17
|
|
|
wogóle bzdura. skoro twórcy skąd innąd kultowej gry jak "thief3" zrobili go na bazie Quake'a Areny. I przykłądy moznaby mnożyć. Po cholerę wyważać otwarte drzwi. Morrowind jest dobry bo mozna zrobić w zasadzie całą grę od nowa nie pisząć wszystkiego od zera.
A nawet jakbys zrobił calkiem sam taką grę, ona i tak nie byłaby twoja, bo byłaby Pratchetta.
Zatem mody mody mody [modo to modo] |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 18:24
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | skoro twórcy skąd innąd kultowej gry jak "thief3" zrobili go na bazie Quake'a Areny. |
Z tego co pamietam to Thief 3 jest na silniku Unreala 2, a na pewno nie Q3. (nawiasem mowiac, akurat silnik Q3 jest genialny bo bardzo dobrze zoptymalizowany i latwy w edycji (np. super prosty edytor map).
Poza tym robienie gry od nowa na danym silniku to co innego niz mod. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 18:34
|
|
|
| Cytat: | | Ponadto we fleshu nie da się zrobić niczego ciekawszego niż rzut Rincewindem na odległość |
Nieprawda.
Można zrobić nawet grę typu Warcraft 2. Oczywiście troszkę okrojoną... |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 22:56
|
|
|
we flashu można teoretyczniw wszystko ale jakbyś chciał zrobić grę 3D to po prostu będzie chodzić taaaak wooolno. Z tak wielu pwoodów, że nie chce mi się wymieniać.
sett> wiesz w przypadku morrowinda jest tak, że możesz skasować główny plik BSA cvzyli ten w którym jest cała gra i zacząć budowac od nowa. mozę wywalić wszystkie modele 3d, wszystkie i wrzucić włąsne zrobione w maxie/blenderze. Da się zrobić grę od nowa, nie w każdej grze, ale w morku się da.
sett2> pewnie masz racje. pewnie napewno (że unreal a nie quake). Chodziło mi o ideę a nie o grę, wiec bez znaczenia a nie chce mi się jej instalować aby to sprawdzić. |
|
 |
miki5454
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2011, 20:31
|
|
|
| Wybaczcie że odkopuje tak stary temat ale jestem zaciekawiony jak poszły prace nad tym projektem. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2011, 14:22
|
|
|
Nie doczekaliśmy się nawet screenów.
As expected. |
|
|
|
 |
miki5454
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2011, 19:34
|
|
|
Raczej już nic się nie dowiemy, no szkoda bo pomysł był rewelacyjny.
Znalazłem za to moda pod Obliviona
http://www.moddb.com/mods...rk-for-oblivion
nie wiem czy to dodaje tylko miasto bo sam nie miałem okazji sprawdzić ale mam nadzieje że ktoś ma tą grę i szybko nas poinformuje.
Gdyby była jeszcze możliwość podania adresu e-mail lub jakiegoś kontaktu do osoby która założyła ten temat to byłbym wdzięczny |
|
|
|
 |
Figgin
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 13:07
|
|
|
Projekt oczywiście już dawno poszedł do kosza.
Wybaczcie, że zawracałem Wam głowę, młody byłem i nieopierzony, nie wiedziałem ile to tak naprawdę roboty nad tym .
Aczkolwiek uważam, że gdyby zebrać do tego taki dajmy na to 10-osobowy zespół, który w wolnym czasie by nad tym dłubał, to w ciągu kilku miesięcy dałoby się stworzyć coś całkiem ciekawego.
To oczywiście tylko takie luźne dywagacje, ja już do tego raczej na pewno nie wrócę.
A jeśli jeszcze kiedyś strzeli mi do głowy, żeby napisać tutaj jeszcze o jakimś super projekcie, który właśnie zaczynam tworzyć to proszę o permanentnego bana . |
|
|
|
 |
|
|