|
Discworld Online? |
| Autor |
Wiadomość |
arekrem

|
Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 19:27 Discworld Online?
|
|
|
Piszę ten temat, aby poznać wasze zdanie - ja z kolegą chcemy zrobić MMORPG na podstawie Pratchett`a na silniku VBGore. Co o tym myślicie i czy byli byście w stanie pomóc naszej na razie skromnej ekipie Prace zamierzamy rozpocząć na początku października, bądź po 20 października (z powodu wymiany z Francją od 10 do 20).
Proszę tylko nie wyśmiewać i nie lżyć - to tylko (jak na razie) pomysł. Jako że mam jakieś tam doświadczenie w tworzeniu w tym silniku i jemu podobnych, wiem że sam nie dam rady. Będziemy potrzebowali grafik, muzyki... I pomocników... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 19:48
|
|
|
Kwestie prawne macie załatwione, jak rozumiem?
Bo od tego wypadałoby zacząć w takich projektach. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 20:00
|
|
|
O wiele mniejsze projekty na tym forum w ogole nie ruszyly z miejsca, wiec mysle, ze ciezko bedzie wam kogos znalezc do pomocy. Oczywiscie zycze wam wszystkiego dobrego, jednak jak sam piszesz taki projekt wymaga chyba (nie znam sie) duzej ekipy zdolnej do pracy. Przez te kilka lat na tym forum nauczylismy sie, ze wspolne projekty sa ciezkie.
Organizacja (mniej wiecej) spotkan i DWC to chyba jedyne co nam sie udalo.
Zeby nie bylo, ze narzekam, jeszcze raz zycze powodzenia i jak cos z tego wyjdzie bede pierwszy do gratulowania. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 11:05
|
|
|
wiesz sett
chyba jednak większość akcji została wystopowana bardziej argumentem Krejta niż brakiem dobrej woli. W gruncie rzeczy nikt nie ma ochoty angażować się w coś co nie tylko leży poza granicami prawa ale prawdopodobnie nie spotkałoby się z przychylną opinią pterry'ego.
Inna sprawa, że z tymi opiniami to różnie bywa. Swego czasu podejmując próbę zrobienia podstrony "portalu" o OPC natknąłem się na problem z możliwością skomunikowania się z autorami stron z których chciałem czerpać, o ile odpowiedź od Terry'ego Tao była szybka i treściwa - "yeah, sure" o tyle kontakt z Andrew C Millardem okazał się niemożliwy - pisałem do niego kilka razy. W związku z tym, pomimo dość zaawansowanej pracy nad stronką i dalszym rozwojem całej sprawy, dałem sobie siana.
Dyla i tyla. Każdy z nas chciałby popracować nad czymś fajnym ale chciałby tez mieć wrażenie, że to co robi ma sens i jest zgodne z prawem. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 11:12
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | chyba jednak większość akcji została wystopowana bardziej argumentem Krejta |
Nie przesadzaj.
Krejt napisal, ze trzebaby poinformowac PTerry'ego o tym. Wiemy z wlasnego doswiadczenia, ze on poprostu lubi wiedziec o takich sprawach, nigdy (chyba) nie robi problemow.
W kazdym razie, zycze powodzenia i zbierania ekipy. Co prawda ja jak zwykle powiem, ze moge potestowac, czy cos takiego, ale nie mam czasu, ani checi angazowac sie w takie projekty. Moze kilka lat temu tak, ale teraz juz mi minelo. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 15:11
|
|
|
Ja ze swojej strony dodam, że kwestie prawne nie są takie problemowe wcale, ponieważ z gry nie zamierzamy czerpać korzyści, a gra jest tworzona przez amatorów i fanów na zasadzie mniej więcej takiej jak FF-y. A czy ktoś kiedyś pisał, że pisanie FF jest zakazane prawem autorskim itd.
BTW - jak tylko rozpoczniemy prace, zamierzamy poinformować PT, oraz zapodać parę możliwości silnika...
BTW2 - grę przewidujemy raczej tylko dla polskojęzycznej gawiedzi, ponieważ tworzenie wielojęzykowej wersji zmusiłoby nas do jeszcze cięższej pracy. A "Już za rok matura" i wysilać się za bardzo nie mogę |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 16:14
|
|
|
Pokaż przykład czegoś co już na tym silniku powstało. Mogę Wam ew. jakieś screeny/tła porobić profesjonalne. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 17:06
|
|
|
Prosz... Oto przykładowe screeny (pamiętajcie, że są z wersji bez niczego prawie):
A tu ten sam silnik w akcji http://pl.youtube.com/watch?v=xbFCI_ZWLCk |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 18:41
|
|
|
| arekrem napisał/a: | | pamiętajcie, że są z wersji bez niczego prawie |
no.... ludziki są zdecydowanie GOŁE;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 18:54
|
|
|
| I trochę mangowe, ale to dlatego, że nie mają założonych ciuchów. |
|
|
|
 |
Kaen

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 22:34
|
|
|
| arekrem napisał/a: | | ...ale to dlatego, że nie mają założonych ciuchów. |
ROTFL.
A tak na poważnie: Ain't gonna happen. Ale powodzenia. Macie trzy lata wolnego czasu?:> |
_________________ Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 06:03
|
|
|
Szczerze, to ten silnik jest prosty w obsłudze, myślę że jak będziemy mieć już grafiki, to Ankh-Morpork załatwimy w dwa-trzy tygodnie
EDIT: Po tym co zobaczyłem przed chwlą zastanawiam się czy nie zmienić silnika na Truevision - oto próbka jego możliwości:
Ale na razie to tylko taka myśl... Wiadomo, że w tym silniku Świat Dysku wyglądałby tak jak powinien (a jeszcze bardziej na silniku Crysisa ), ale chyba jednak zostanę przy VBGore, bo na nim się przynajmniej znam. W każdym razie - sprawdzę czy można coś zrobić na tym silniku i wam powiem. Jeżeli tak - to będzie wypas, jeżeli nie, to i tak będzie dobrze |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 07:44
|
|
|
| arekrem napisał/a: | Ja ze swojej strony dodam, że kwestie prawne nie są takie problemowe wcale, ponieważ z gry nie zamierzamy czerpać korzyści, a gra jest tworzona przez amatorów i fanów na zasadzie mniej więcej takiej jak FF-y. A czy ktoś kiedyś pisał, że pisanie FF jest zakazane prawem autorskim itd.
|
uhm wydawało mi się że te sprawy były już dyskutowane.
Ktoś też kiedyś zgłaszał, że będzie na Morrowindzie robił ankh-morpork.
Co do wyboru silnika jeśli już się za to bierzecie, to najlepiej wybrać coś prostego bo te wypasione wizualki są ok, ale nic nie przychodzi samo - ładniejsza grafika = więcej roboty. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 08:01
|
|
|
Tak, wiem. obie opcje mają swoje walety i zady - VBGore znam i jest proste - Truevision piękne. Dlatego do niedzieli potestuję Truevision i zobaczę jak to wygląda w praktyce, a potem zdecyduję z ekipą.
Co do kwestii prawnych - na forum jestem od niedawna - moglibyście przybliżyć wasze ustalenia |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 09:44
|
|
|
| arekrem napisał/a: | | Co do kwestii prawnych - na forum jestem od niedawna - moglibyście przybliżyć wasze ustalenia |
No sytuacja wyglada mniej wiecej tak, jak juz napisalem. Pratchett poprostu lubi o wszystkim byc poinformowany. My przechodzilismy to z nazwa forum, pewno dlatego niektorzy sa tak na tym punkcie wyczuleni. Jesli uzywasz jakis jego trademarkow to nalezy po prostu napisac do niego maila, ze jest to robota fanowska, nienastawiona na zarobek. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 10:58
|
|
|
| Aha, to dobrze. Wkrótce coś mu tam naskrobię. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 09:57
|
|
|
precyzując - musisz mu napisać i - co oczywiście nie jest żadnym problemem - zdawać sobie sprawę, że wszelkie prawa do wszystkiego co zrobisz używając jego trademarków jest jego. Tak to było z kolei z aidowym filmem o ile pamiętam.
a moja wypowiedź dotyczyła raczej wielu dyskusji na forum i spotkaniach które w skrócie można podsumować tak:
1. prawa autorskie dzielą się na majątkowe i osobiste
2. osobiste są ważniejsze, a w Polsce niezbywalne
3. to, że ty nie czerpiesz korzyści wcale nie oznacza, że nie łamiesz praw majątkowych
4. jeśli nawet nie łamiesz praw majątkowych (co może być dyskusyjne w tym przypadku), to nie uzyskując zgody właścicieli praw osobistych - łamiesz je (i nie ma tu żadnego znaczenia, czy autor lubi wiedzieć czy też lubi truskawki)
wyjątkiem będzie oczywiście tzw. "dozwolony użytek" innymi słowy jeśli zrobisz tod la siebie w domu i będziesz używał tak sobie dla zabawy w domu - możesz sobie robić co chcesz włacznie z wycinaniem całych, twoim zdaniem zbędnych rozdziałów z książki. Ale jeśli mówimy o tworzeniu mmorpg to nie ma nic wspólnego z dozwolonym użytkiem.
rozwiązanie problemu jest takie jak pisał sett>
1. napisać do pratchetta, opisać mu w czym rzecz
2. uzyskać jego zgodę na jego warunkach
nie powinno to być trudne, warto jednak wiedzieć, że niezbędne i z czego to wynika. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 10:52
|
|
|
I w ten sposób - dzięki Keyffowi - nie muszę się wymądrzać;-)
Jeszcze pozostaje kwestia praw polskiego wydawcy - w przypadku użycia tłumaczenia. I tak dalej i tak dalej
edit waw: co to jest - stu prawników na dnie morza skutych łańcuchami? Dobry początek! |
_________________ |
| |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 12:09
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | jeśli nawet nie łamiesz praw majątkowych (...) - łamiesz je |
za to tak lubimy prawników |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2007, 06:11
|
|
|
Ustaliliśmy, że nie będzie to na pewno True Vision, poszukujemy jeszcze jakichś dobrych silników, ale jeżeli nic się nie zmieni, to pewnie będziemy robić 2D w VBGore. W niedzielę podejmiemy decyzję, po czym napiszemy list do PTerry`ego. Macie jego e-mail |
|
|
|
 |
|
|