|
Discworld Games |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 14 Luty 2005, 21:10
|
|
|
po pierwsze, czemu musi miec taka sciezke dostepu? kiedys jak gralem na win98 to raczej takiej nie mialem
po drugie co znaczy podzielona na 2 czesci? przecie gra jest na 2 CD
po trzecie nawet jak zainstalowalem do tego folderu to nic nie dalo, jeszcze zobacze, co bedzie po restarcie systemu, ale to jutro coby emula nie rozlaczac |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 15 Luty 2005, 17:17
|
|
|
Hm...
(1) może mi działa dlatego, bo ja nie mam instalki, tylko od razu całą grę w folderze. I traf tu jest taki, że folder ten musi być C:\dw2 ... .
(2) A to, to jest akurat nieważne Chodziło mi o to, że ściągałem DW2 (pliki) podzielone na dwie części - Zresztą to nieistotne -
(3) Nie wiem, spróbuj ściągnąć z innej strony - Na pewno pomoże - gdzieś tu są linki |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 15 Luty 2005, 22:50
|
|
|
| pewno posiadasz jakas okrojona wersje... pelna to wspomniane 2 cd czyli jakies 1 GB w tym wypadku, a z tego co wiem, to ta gra nie ma statusu abandonware, wiec nie tak latwo bedzie ja znalezc (ale moze sie myle) - jak bede mial czas to poszukam |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 16 Luty 2005, 18:45
|
|
|
Masz rację, mam okrojoną wersję. Np. Nie mam głosu, dźwięku itepe.
Jestem ciekawy ile by to mogło kosztować, gdyby dało się kupić |
 |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 20 Luty 2005, 10:37
|
|
|
http://www.spiritgames.co...p?UniqueNo=1394
I poproszę o repro. tej okładki z Vimesem.
QBAJAK Edit: Tego i ponizszego posta wydzielilem z inego tematu stad nienaturalne komenatarze z prosbami o okladki.... w kazdym badz razie Bibliotekarka dostala juz PM'a i jak tylko pojawis sie na forum powinna wrzucic okladke do odpowiedniego tematu |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 10:41
|
|
|
http://www.thudgame.com/ - oficjalna strona gry (chociaz to troche poza tematem). Gra jest znana juz od jakiegos czasu (duzo wczesniej niz uslyszelismy o ksiazce o takim tytule.
Tez przychylam sie do prozby o zamieszczenie tutaj okladki. |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 27 Luty 2005, 01:09
|
|
|
(różne czynniki przy pisaniu tekstu, takie jak drżenie rak, obłęd w oczach, potargane i posiwiałe włosy[tu już troche przesadziłem] i wyraz agonii na twarzy)
LUDZIE!!! Czy ktoś w końcu znalazł jakis tłumaczenie do Discworld 1? Cały dzisiejszy dzień poświęciłem na poszukiwania, i nic. Powoli już wariuje, bo lingwista ze mnie słaby, a nic z tego discworlda nie rozumiem (no, może parę łatwiejszych dialogów). Jak ktoś coś ma, to niech da linka czy coś. A jak ma do dwójki , to też sie przyda bo mi sie 2 ściąga na emule. |
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Luty 2005, 13:34
|
|
|
Szczery
Wiadomosc dla ciebie - nie ma takiego tlumaczenia, dlatego nie mozesz go znalezc. Nic tez nie wiem o tym, aby ktos planowal takie spolszczenie. |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 27 Luty 2005, 13:57
|
|
|
Heh, Settlers, ty to umiesz człowieka pocieszyć, słowo daje. Aha, i planowane było tłumaczenie, na Polskich Wersjach, ale projekt chyba upadł.
Ale skoro nie ma, to moze zorganizuje się jakśś grupe, i ku uciesze milonów graczy... tysięcy... setek... dziesiątek... ku mojej uciesze, przetłumaczy się? |
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 27 Luty 2005, 14:05
|
|
|
| Cytat: | | Ja też próbowałem kiedyś odpalić (zrobić tłumaczenie) do DN. Ale najwidoczniej w DN plik wystarczy tylko zmodyfikować jednym bitem i gra zalicza zwieszkę |
A to wszystko dlatego, bo gdy się zmienia tekst to musi być identyczna ilość liter jak w oryginale. Tzn... Jeśli masz np fly - to nie możesz tego przetłumaczyć na lalatnie - bo by się nie zgadzało grze w literach - a wynikiem tego jest wieszanie się DW.
A wiadomo, że zazwyczaj wyrazy ang są krótsze niż te polskie - więc klops...
Da się to jednak jakoś załatwić. Trzeba coś grzebać w ustawieniach czy coś, ja jednak tego nie umiem.
| Cytat: | | Nic tez nie wiem o tym, aby ktos planowal takie spolszczenie. |
Planował, planował. Było nawet chyba 50 % przetłumaczone. Niestety stronka padła - a mowa tu o polskiewersje, chyba - i prace nad grą zostały zawieszone. Gdy tylko próbowałem się coś dowiedzieć na ten temat to kończyło się to fiaskiem - nikt nie odpowiadał na me maile ... Ale to już nevermind. Znam angielski na tyle, że mogę sobie poradzić, ale niektórzy niestety nie. Więcej Apeluje : Jeżeli ktoś zna się na tłumaczeniu gier takich jak Dw, DW2, Dw Noir, to prosimy o spolszczenie dla którejś z tych gier - na pewno przydała by się wielkiemu kręgowi pratchettomaniaków oraz fanów oldowskich przygodówek.
Pozdrafiam |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Luty 2005, 18:16
|
|
|
| Blade Master, z tego co zauważyłem, to nie chodzi o ilość liter. Prawdopodobnie plik z wszelkimi nazwami i dialogami jest wczytywany tak, że sprawdzane są sumy kontrolne i bez specjalnego programiku, czy aplikacji nic się nie zrobi. Cały czas mowa o DN oczywiście. |
| |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 27 Luty 2005, 19:18
|
|
|
| A co z Discworld? Czy też są takie sumy kontrolne albo okręslona długość tekstów? |
Leżą...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 16:28
|
|
|
| Cytat: | | z tego co zauważyłem, to nie chodzi o ilość liter |
Może i tak, nie znam się na tym dobrze...
| Cytat: | | Cały czas mowa o DN oczywiście. |
No, ja mówiłem o grach DW 1,2 , akurat - nie o Noir - |
 |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 22 Maj 2005, 13:49
|
|
|
nawiązując do tematu.....
Może wystarczy ściągnąć Discworlda 2 w wersji na psx i odpalić przez emulator.
Ja cały czas ściągam jeszcze 1 i 2 część z www.osloskop.net Jak mi poszło i czy gra chodzi pod Xp to wam napiszę niedługo. Jak nie pójdzie to ściągam tą wersję z PSX. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 26 Maj 2005, 15:02
|
|
|
No dobra, kto przeszedł D Noira ?? Albo do którego miejsca w nim doszedł. Bo ja już raz zaczynałem doszedłem do 3 płytki i musiałem kumplowi oddać
A jako że ostatnio zakupiłęm na Allegro, to znów zamierzam sie zabrać za tą gierę i jestem ciekaw jak inni...?? |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 26 Maj 2005, 15:08
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | No dobra, kto przeszedł D Noira ?? |
Ja, kilka razy i dość dawno.
Niestety mój egzemplarz już nie istnieje, ktoś może jakoś "załatwić"? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
mini21

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2005, 05:51
|
|
|
A ja mam Discworlda 2 ściągniętego z Emule.
I mam taki problem:
-Odpalając gierke z CD wszystko jest (intro, napisy początkowe, tekst), ale nie ma głosu
-Odpalając z twardziela gra wchodzi z głosem, ale do momentu pojawienia się menu gry, potem wyskakują jakieś okienka informujące o błędzie
Dodam jeszcze że przy ustawieniach SETSOUND wchodzi tylko SOUND BLASTER or 100% compatible, klikam na test, wszystko ok, ale zaraz potem pokazuje się komunikat że nie może zapisać ustawień.
Czy ktoś może mi coś poradzić? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2005, 07:51
|
|
|
Przede wszystkim, jakiego systemu operacyjnego używasz ?? Z tego co widzę to masz okrojoną wersję, ktora chodzi wogole pod XP, tylko, że ...tego jest no okrojona. Blade_Master ją odpalił z tego co pamiętam.
Jeżeli masz nieokrojoną, windowsową wersję to chyba się nikomu nie udało pod XP odpalić, pod 98 powinno chodzić bez problemu.
A jeżeli masz dosową, to jak polecał Settler, spróbuj potraktować dosboxem.
dosbox.sourceforge.net/ |
|
|
|
 |
mini21

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2005, 12:35
|
|
|
To znaczy ja mam raczej pełną wersjie bo na 2 cd.
Ściągnełem ją z EMULE |
|
|
|
 |
|
|